30 elokuuta 2011

Palleroita ja spagettia

Noniin. Viime aikoina ei kauhiasti oo tullu kokkailtu salaattia ja keittoja kummempia. Tänään sitten teki mieli kokkailla vähän pidemmällä kaavalla. Siispä lihapullia tomaattikastikkeessa ja spagettia. Nyt on tässä maha täynnä hyvä kirjotella respetiä tänne ylös. Oon pari kertaa aiemmin tehny samanlaista sörsselii mm. Nigellan ja Sikke Sumarin ohjeilla, mut tää ohje on nyt sit ihan omasta pääkopasta noukittu.

Lihapullat tomaattikastikkeessa:

kastike
1 tlk paseerattua tomaattia
1 minitlk tomaattipyrettä
2 sipulia
(1 paprika)
3 valkosipulinkynttä
n. 3dl vettä
mausteita (suolaa, lihaliemikuutio, sokeria, soijakastiketta, fondia, oreganoa/basilikaa, laakerinlehti..)

lihapullat
400g kevytjauhelihaa
1 sipuli
mausteita (suolaa, pippuria, paprikajauhetta, sinappia, ketsuppia, fondia..yms.)

Kuullota kaikki sipulit siinä astiassa, jossa aiot kastikkeen valmistaa. Laita haluamasi määrä sipulisilppua jäähtymään lihapullataikinaa varten.
Lisää sipulien perään pannulle paseerattu tomaatti. Myös muut tomaattisäilykkeet käy. Keittele hissukseen jaa lisäile mausteita, ripaus sokeria ja valkosipulit, sekä ihan pieneksi pilkottu paprika. Tarkista suolasuus ja lisäile suolaa/soijakastiketta/fondia, kunnes suolaa on tarpeeksi.
Tee lihapullataikina. Sekoita keskenään jauheliha, sipuli ja mausteet. Itse laitoin alakuvanmukaisen määrän suolaa, pikkusen ketsuppia ja ihan pikkuriikkisen sinappia. Ja paljon pippuria. Ja pikkulirun fondia laitoin myös. Sitten käsi sekaan ja sekoitus. Sitten annetaan makustua sen aikaa ku maltetaan, noin kymppiminsa.
Vähän hönkää kastikkeeseen ja sit eiku pullien pyöritykseen. Lisäile pallerot varovasti kastikkeeseen, älä sekoittele ihan heti, ettei siitä tuu lihapullanpalaskastiketta. Kastikkeen annetaan kypsyä pullien koosta riippuen 15-20 minuuttia. Mulla se pöris 17min. Kypsyyden voi sit ihan testata halkasemalla yks pallero. Haasteellisinta tässä vaiheessa on olla popsimatta enempää niitä lihapullia sieltä. Ja spagettivesi kannattaa laittaa keihumaan siinä vaiheessa ku pallerot on kastikkeen seassa, tällön saa kaiken suht samaan aikaan valmiiksi.
Ja sit eikun vaan leikkimään Kaunotarta ja Kulkuria! :)

Kysykää jos tässä oli teistä jotain outoo..

4 kommenttia:

  1. Nii onkii hyvvää. Teeppäs kuule. Ja spagetin voit korvata vaikkapa jollain muulla namilla. Vaikka punajuurilla.

    VastaaPoista
  2. Varmaan hyvveetä :D

    Pakko oli tulla kertomaan mitä rakas karvanaama-aviosiippa huomasi juuri äsken. Lukaistiin noita blogini kommentteja ja siun kuvasta totes * vois olla sun vaalea pikkusysteri* Kai meissä sitten on paljon/jonkun verran samaa näköä :D

    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  3. Sit sie oot varmasti vähintään yhtä hyvännäkönen ;D Hauskaa viikkoo sulle kans ja ihana ku kommentoit!

    VastaaPoista